top of page
  • Foto van schrijverEva Buis

Ken je grenzen

Bijgewerkt op: 3 sep. 2019


Steeds meer mensen krijgen te maken met burn-out klachten of raken overspannen.

Een jaar geleden kreeg ik hier ook mee te maken en tijdens het proces om beter te worden leerde ik dat het zo belangrijk is om je eigen grenzen te stellen. Vaak zei ik overal "ja, is goed" op omdat ik dacht dat er kleine dingen van mij werden gevraagd die makkelijk aan mijn takenlijstje toegevoegd konden worden. Maar als die kleine dingen zich opstapelen kan dit toch gaan voelen als een grote warboel van verplichtingen. In combinatie met de studie die ik volgde, een bijbaantje, een stage en een nog niet volledig verwerkt rouw proces kwam er een punt dat het niet meer ging en mijn ledematen zwaar aanvoelden, zo zwaar dat opstaan uit bed al een hele uitdaging was.


Toen dacht ik na over wat er nou was fout gegaan en in de jaren daarvoor had ik al vaak gehoord dat grenzen stellen nou niet bepaald een sterk punt van mij was. Het kwartje viel eindelijk en ik heb tijd voor mijzelf genomen waarbij de studie op mijn prioriteiten lijstje stond en mijn eigen gezondheid. Ineens was "nee, sorry ik heb geen tijd/zin" niet zo moeilijk meer om uit te spreken en eindelijk kwam beetje bij beetje de rust weer terug in mijn hoofd en in mijn lichaam.

Als ik spanning voelde deed ik beeldende oefeningen die ik had geleerd tijdens mijn studie. Deze brachten zoveel rust en kracht met zich mee dat dit een van de thema's is waar ik heel graag andere mensen mee wil helpen.


Herken jij jezelf in dit verhaal of heb jij op een andere manier last van (over)spanning of burn-out klachten? Neem tijd voor jezelf en durf "nee" te zeggen. Ik help graag met kunstzinnige opdrachten die hebben geholpen om dat momentje rust te pakken en je kracht weer terug te vinden.

#grenzen #overspannen #burnout

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Trauma

bottom of page